Pràctica 2: Fotografia Digital a la Web (Dimarts, 25 de setembre de 2018)

El dimarts vint-i-cinc de setembre vam dedicar tota la sessió a l'explicació de la pràctica dos de l'assignatura. Aquesta és la primera que realitzarem en grups de treball, ja que la primera és aquest blog i és totalment individual.

La segona pràctica consisteix en treballar amb la fotografia digital. Quan el professor ens la va presentar, em vaig quedar un poc sorpresa ja que el tema de teoria del meu grup tracta sobre la imatge fixa a l'ensenyaça i està molt relacionat amb aquesta pràctica.

Tot seguit, el docent ens va explicar uns quants conceptes bàsics al voltant dels tipus d'imatges que hi ha, com estàn formades, què característiques tenen o què aplicacions podem utilitzar per a editar-les. Un aspecte que'm va cridar molt l'atenció, i que tant el professor com al manual es destaca, és el fet d'utilitzar les imatges a l'aula no sols com un recurs, sinò que'ls docents i els alumnes també siguen capaços de produir els seus  propis continguts visuals. 

Crec que la fotografia és una molt bona opció per a que nostres alumnes desenvolupen la seua competència digital. A Infantil, per exemple, els nens no podràn fer feines molt laborioses, com editar una imatge o treballar amb programes informàtics, però poden començar a aprendre com  s'utilitza una càmera de fotos i fer fotografies ells mateixos. A més, els docents podem editar aquestes fotos a classe davant dels alumnes, resaltar determinats detalls, comentar-les entre tots o imprimir-les per a decorar. Tot això pot contribuir a que els nens s'adonen que les fotografies que ells han fet tenen una finalitat i una utilitat.


L'escola a la Societat de la Informació II (Dijous, 20 de setembre de 2018)

El dijous vint de setembre vam continuar amb la classe teòrica. La programació va ser la mateixa, tractar la unitat 1 amb l'ajuda del professor substitut, Juan Manuel.

En primer lloc, m'agradaria destacar la secuència plantejada des de l'enfoque operacional. Aquesta consisteix en una sèrie de qüestions que, encara que a la presentació es relacionen amb l'educació, hem de tenir en compte en qualsevol tasca de la nostra vida, des de la definició d'una terme fins a l'elaboració de recursos educatius. Es poden resumir en un conjunt de paraules: Què, Per a què, Com, Amb què, Quan, On, Qui o Quant.

Així mateix, hem analitzat el paper que'ls elements del desenvolupament curricular, els quals fan la funció d'emissor, receptor i canal de comunicació, tenem a l'escola pre-digital i a l'escola digital. En el caso de l'emissor i el receptor, seguint una concepció general i un poc tradicional, podem dir que es mantenen invariables, ja que el professor es qui fa d'emissor  i, per tant, l'alumne de receptor. En canvi, amb el canal de comunicació no ocorre el mateix, perquè mentre que a l'escola pre-digital s'utilitzaven el paper, el llapis, la pissara i tota una sèrie de recursos materials com l'únic medi, hui en dia, a l'escola digital s'han incorporat les noves tecnologies, els sistemes multimèdies i una gran quantitat de recursos digitals.

Des de'l meu punt de vista, considere que nosaltres, com futurs docents, hem de tenir en compte la importància d'establir una comunicació bidireccional a les aules, és a dir, un tipus de comunicació que permetra a l'alumne ser tant l'emissor com el receptor. Això es consegueix fent ús de la metodologia participativa i d'un canvi de rols. Aquesta forma de treballar és molt beneficiosa, ja que l'alumnat podrà desenvolupar tota una sèrie de competéncies de comunicació, interacció, sociabilitat, tratament de la informació i autonomia personal. A més, el docent podrà aprendre dels seus alumnes i posar-se en el seu lloc.


                                                                     Comunicació bidireccional

L'escola a la Societat de la Informació I (Dimarts, 18 de setembre de 2018

A aquesta sessió vam començar a treballar la primera unitat de l'assignatura, l'escola a la Societat de la Informació, i l'única que serà impartida pel professor. No obstant, cal destacar que no vam fer classe amb el nostre professor, Óscar Marin, ja que l'era impossible assistir. Aíxí que, va vindre un altre docent substitut, Juan Manuel.

Al principi de la classe, vaig estar un poc estranyada perquè no trobava relació entre el contingut de la presentació utilitzada i la matèria en sí. Però, poc a poc i gràcies a les reflexions que ens aportava el professor he anat veient com tot està conectat. Això que m'ha passat crec que es deu a la tendència que tenim de separar les rames de coneixement i interioritzar que no estàn conectades entre sí, sino que són sabers aïllats i independents.

A la primera diapositiva de la presentació apareix una espècie de paròdia de "La creación de Adán", una obra de Michelangelo. Aquesta ens serveix per a extreure tres tipus de coneixement: el coneixement inspirat, el coneixement rellevat i el coneixement empíric. Després de analitzar el contingut i reflexionar un poc, és evident que aquestos tres coneixements estàn en tots els aspectes de la nostra vida i que es poden conectar amb la tecnologia.

Finalment, m'agradaria mencionar una idea que s'exposa també a aquesta unitat, i és el fet de que els sistemes digitals ens permeten una major accessibilitat per a totes les persones, independentment de les seues diferències individuals. Això és un aspecte molt interessant per a la nostra labor com docents, ja que tindrem aules amb una gran diversitat i diferents necessitats. La tecnologia ens pot ser de gran utilitat per a oferir una educació de calitat per a tots, començant per un disseny per a tots i arribant a una accessibilitat universal.

       L'escola digital per a tots

Assignació de temes (Dijous, 13 de setembre de 2018)

La sessió del dijous tretze de setembre la vam dedicar a repartir els temes de teoria. No obstant, abans d'això, va ser necessari formar els grups de treball.

Una vegada que tots teníem clar en què grup anàvem i quin era el nostre tema assignat, vam passar a profunditzar un poc més en com hem de desenvolupar la preparació del tema i, per consegüent, la classe teòrica. Des de el principi hem de tenir clar que l'organització és molt important, per això, el primer pas que hem de donar es fer un índex on recollim tots el punts del treball i es reflectisca l'estructura del mateix.

Finalment, cal destacar que, com ja vaig mencionar en la entrada anterior, crec que aquesta metodologia és molt favorable pels alumnes i diferent al que estem acostumats. Es tracta d'una manera activa i participativa d'aprendre, on els alumnes podrem ser protagonistes del procés. A més, es treballaran aspectes com l'organització en grups, l'autoevaluació o la reflexió, els quals són essencials per a un mestre.


                                                                      Metodologia activa


Presentació de l'assignatura (Dimarts, 11 de setembre de 2018)

El passat dimarts onze de setembre vam tenir la primera classe de Desenvolupament Curricular i Aules Digitals. Va ser un primer contacte amb l'assignatura, on el professor, Óscar Marin, ens va explicar com anàvem a treballar durant els següents quatre messos.

En aquesta assignatura, no farem examen, però tenim igualment molt de treball. Els alumnes no sols hem de fer pràctiques, sinò que també haurem d'explicar la matèria a la resta de companys. D'aquesta manera podrem experimentar una cosa molt important per a un mestre, com impartir una classe. Des de el meu punt de vista, considere molt acertada i beneficiosa aquesta metodologia, perquè ens dóna l'oportunitat d'aprendre d'una forma menys tradicional i molt més dinàmica.

Per una altra banda, m'agradaria destacar que em pareixen molt interesants els objectius que es persegueixen amb l'assignatura. Aquesta ens pot donar recursos de gran utilitat per usar a les aules d'Infantil, ja que podrem aprendre aspectes tan relevants com què competència digital hem de tenir els mestres, què eines ens poden ser de gran ajuda o com hem d'organitzar una aula digital. No hem d'oblidar que tot això és molt important en un món tan digitalitzat com el nostre.

En definitiva, m'endinse en el desenvolupament de l'assignatura amb bones expectatives i moltes ganes d'aprendre.

Benvinguts i benvingudes a aquest PETIT MÓN DIGITAL!

Benvinguts i benvingudes a aquest petit món digital! Jo sóc Laura Ruiz Amat i hem faré càrrec d'aquest bloc, el qual està relacionat amb l'assignatura Desenvolupament Curricular i Aules Digitals a l'Educació Infantil que s'imparteix al segon curs del Grau de Mestre en Educació Infantil de la Universitat d'Alacant.

L'objectiu principal és fer un seguiment de la assignatura i, així, cada alumne puga expressar els seus pensaments i les seues reflexions sobre el tractat cada dia a classe.

Doncs, vos anime a visitar-lo i a participar!



Què és UN PETIT MÓN DIGITAL?

Benvinguts i benvingudes a aquest PETIT MÓN DIGITAL!

Benvinguts i benvingudes a aquest petit món digital!  Jo sóc Laura Ruiz Amat i hem faré càrrec d'aquest bloc, el qual està relacionat...

A aquest bloc parle de...