Presentació Tema 9: La competència digital de l'alumnat en Educació Infantil + Presentació Pissarra digital (Dijous, 15 de novembre de 2018)

Avui no he anat a classe perquè aquest matí estava indisposta, em trovaba malament i una mica marejada.

Segons m'han explicat les meues companyes s'ha presentat el tema 9 de l'assignatura, La competència digital de l'alumnat en Educació Infantil, i aquestes també m'han comentar que és prou important. Pense que ha de tractar sobre com desenvolupar aquesta competència, per què és necessari treballar-la o què avantatges té per a l'alumnat. No obstant aixó, m'informaré de forma fiable sobre el tema i, a més, aprofitaré per a fer un resum i enviar-ho a Óscar per a recuperar la nota d'aquest dia.

També m'han esmentat que el professor ha explicat com fer ús de la pissarra digital. Com les meues companyes han pres nota, em fixaré en aixó. A més, espere que abans de l'exposició de la WebQuest en la pissarra digital puguem provar a connectar la pissarra amb l'ordinador i a encendre-la.

Presentació Tema 8: La imatge fixa a l'ensenyança: la utilització educativa dels pòsters, fotonovel·les i murals multimèdia (Dimarts, 13 de novembre de 2018)

Avui ha tingut lloc l'exposició del tema de teoria del meu grup. Nosaltres ens hem ocupat del tema 8 de l'assignatura, La imatge fixa a l'ensenyança: la utilització educativa dels pòsters, fotonovel·les i murals multimèdia.

En primer lloc, m'agradaria esmentar que és un tema parcialment conegut, perquè hem fet una pràctica sobre el mural digital i, a més, considere que és de fàcil comprensió, de manera que no hi ha hagut cap problema ni confusió al llarg de l'exposició.

Quant a la meua experiència "donant una classe", ja que la nostra tarea era explicar el tema a la resta del grup, no ha estat mal però sí que ha sigut un poc estrany, ja que, de vegades, encara que els que estem explicant vulguem fer la classe un poc més dinàmica, la resta, incloent-me a mi mateixa, ens costa un poc decidir-nos a donar una resposta bé perquè no estem segurs o perquè ens dóna un poc de vergonya.

A més, he de dir que estava prou nerviosa abans de començar. No obstant això, poc a poc he anat relaxant-me un poc i controlant els meus nervis. Al final de la presentació, el meu grup i jo hem quedat bastant satisfetes, ja que el professor ens ha dit que l'exposició ha estat prou bé, encara que hi haja hagut alguns petits errors. Estem molt contentes amb el nostre treball i tindrem en compte els errors, els quals han de servir-nos per a millorar en altres ocasions. 


Presentació Tema 7: La informàtica i els multimèdia: la seua utilització en Educació Infantil (Dijous, 8 de novembre de 2018)

El passat vuit de novembre va tenir lloc l'exposició del tema 7 de teoria, La informàtica i els multimèdia: la seua utilització en Educació Infantil. Cal descatar que les companyes van fer una molt bona presentació, la qual va ser molt completa i amena.

Els multimèdia són un dels aspectes dels quals ja hem parlat bastant al llarg del transcurs de l'assignatura, sobretot a les pràctiques, on hem utilitzats textos, imatges o vídeos com a eina d'ensenyament-aprenentatge. A més, com van dir les companyes, actualment els multimèdia són un aspecte bàsic de la vida quotidiana dels nens i nenes, de manera que la presència d'aquests a l'aula és de gran rellevància pels alumnes i per al seu futur.

Cal destacar que em va agradar molt que a la presentació s'incloguessen tres claus d'orientació per a integrar l'ordinador a l'aula. Entre aquestes claus trobem les organitzatives, com per exemple com s'han d'organitzar els grups de treball o com ha d'estar col·locat l'ordinador; les metodològiques, atenent al paper que desenvolupa l'alumnat i el docent; i les formatives, en relació amb la formació i preparació dels docents.

Per últim, també s'ha d'esmentar que em van agradar molt els casos pràctics que van plantejar, en els quals es realitzaven activitats tan conegudes com fer parelles o fer trencaclosques però mitjançant un suport digital, com pot ser l'ordinador o la pissara digital interactiva.

Ús dels multimèdia a l'aula

Pràctica 5: El vídeo com a recurs educatiu (Dimarts, 6 de novembre de 2018)

Avui hem dedicat la sessió a presentar la cinquena pràctica de l'assignatura, la qual tracta sobre la utilització del vídeo com a recurs educatiu. 

En primer lloc, el professor ens va explicar una sèrie de conceptes fonamentals del vídeo, com la relació d'aspecte, la resolució o els tipus de conexions. Aquestos són aspectes bàsics que s'han de tenir en compte a l'hora d'elaborar un vídeo.

D'altra banda, cal destacar que avui en dia estem constantment en contacte amb els vídeos, els veiem en qualsevol moment i lloc i per a qualsevol cosa. Els nens i nenes també fan un ús actiu dels vídeos al seu dia a dia. Per això, què millor que emprar-los com un recurs proper i familiar pels més petits.

Els vídeos els podem usar, per exemple, per a presentar a l'alumnat diferents coneixements als que no poden accedir de manera directa i fàcil en el aula o en el seu entorn. Per exemple, ens poden servir per a conéixer de manera activa i entretinguda una determinada cultura. Encara que, a l'àmbit educatiu, l'objectiu principal del vídeo sempre serà fer arribar un coneixement, no hem d'oblidar que el fet que el vídeo siga entretingut, amé i motivador és un aspecte molt rellevant per atraure l'atenció, sobretot amb els xiquets i xiquetes d'Educació Infantil.



Resultado de imagen de uso del video como recurso educativo
El vídeo educatiu com recurs didàctic

Presentació Tema 2: La competència digital del professorat. Model TPACK. (Dimarts, 30 d’octubre de 2018)

El dimarts trenta va tenir lloc la presentació del tema 2 de l'assignatura, La competència digital del professorat. Model TPACK, per part del grup 2. 

Aquesta unitat es centra en el paper que el docent ha de desenvolupar a l’hora d’emprar les tecnologies a l’àmbit educatiu. En relació amb aquest aspecte, és fonamental que el docent tinga una adequada formació i certa fluïdesa amb el domini de les TIC, és a dir, el docent ha de ser competent tecnològicament per a poder educar als seus alumnes en termes tecnològics.

No obstant això, entre els problemes que es troben a l'hora d'emprar les TIC a l'àmbit educatiu, està l'escàs coneixement dels docents sobre les noves tecnologies. Per això, es va platejar el model TPACK, amb el qual es pretenen interrelacionar el coneixement tecnològic, el coneixement pedagògic i el coneixement dels continguts. D'aquesta manera, fent ús del model TPACK, el docent podrà emprar les tecnologies amb sentit, ja que les utilitzarà per a presentar contiguts curriculars i, al mateix temps, tindrà en compte el fonaments i orientaciones de les teories pedagògiques.

Des de el meu punt de vista, considere que la implantació d'aquest model es molt necessari, ja que avui en dia continua existint una gran desconexió a l'àmbit pràctic de l'educació. Això es contradiu amb les pedagogies constructivistes, com el aprenentagte significatiu, el qual ressalta la importància de que els coneixements previs dels alumnes es relacionen amb els nous que se'ls presentan, ja que sol així l'aprenentatge serà efectiu, real i durador en el temps.



Imagen relacionada
Model TPACK

Presentació Tema 5: La família i les TIC (Dijous, 25 d'octubre de 2018)

El dijous vint-i-cinc d'octubre va tenir lloc l'exposició del tema 5 de l'assignatura, La família i les TIC

Les companyes ens van comentar que les TIC, entre altres coses, persegueixen crear nous espais de comunicació entre l'escola i les famílies. És a dir, els docents podem emprar-les com una vía de comunicació ràpida i fàcil per a compartir informació amb els familiars dels nostres alumnes. La informació que principalment es proporciona està relacionada amb activitats o salides que s'han fet o que es van a fer, o dades acadèmics. 

Encara que cada vegada més gent compta amb una certa competència digital, continua havent-hi molta gente que no sap emprar les tecnologies de forma autònoma i amb fluïdesa. Per això, l'ús de les TIC com un medi de comunicació amb les famílies pot causar frustració tant a l'àmbit familiar, al no saber utilitzar correctamente aquestes, com als docents, al veure que les seues propostes i formes de treball es veuen alterades.

En la meua opinió, crec que els docents hem de tenir en compte tots els possibles contratemps a l'hora d'implimentar un sistema de comunicación amb les famílies basat en les TIC, ja que hi ha gent que no podrà accedir a la informació per aquest medi. No obstant això, també considere que hem d'apostar per implimentar l'ús de les TIC poc a poc i combinar-lo amb el sistema tradicional de comunicació, ja que d'aquesta manera es dóna a les famílies l'oportunitat d'adaptar-se a la nova situació.


Comunicació escola-família midjançant les TIC

Què és UN PETIT MÓN DIGITAL?

Benvinguts i benvingudes a aquest PETIT MÓN DIGITAL!

Benvinguts i benvingudes a aquest petit món digital!  Jo sóc Laura Ruiz Amat i hem faré càrrec d'aquest bloc, el qual està relacionat...

A aquest bloc parle de...