Deim adéu a aquest PETIT MÓN DIGITAL!

L'última semana de classe ha sigut una mica diferent, ja que, encara que a la sessió del dimarts 18 va tenir lloc la presentació del tema 16 de teoria, Seguretat i privacitat de les TIC, últim tema de l'assignatura; la sessió del dijous vam realitzar la prova final sobre el temes tractats al llarg del quadrimestre.

Cal destacar que les companyes que van exposar el tema 16 ens van aclarir alguns conceptes molt rellevants quant a l'ús de les TIC, com són seguretat i privacitat. També ens van parlar de com podem millorar i assegurar el nostre ús de les eines digitals o els riscos que podem trobar a internet. En aquest sentit, s'ha de mencionar com es poden prevenir problemes de seguretat i privacitat en les aules. Entre les mesures, és recomanable fer xarrades tant amb les alumnes com amb les seues famílies per tal d'educar en un millor ús de les TIC. De la mateixa manera, és de gran importància una correcta formació del professorat i establir programes de protecció d'informació a l'àmbit educatiu.

Imagen relacionada

Valoració final de l'assignatura Diseny Curricular i Aules Digitals a l'Educació Infantil

En primer lloc, m'agradaria esmentar que el funcionament de la assignatura m'ha agradat bastant. Crec que l'enfocament pràctic que se li ha donat és molt interessant, ja que es treballen aspectes que, per a comprender i dominar bé, és fonamental practicar-ne. A més, les pràctiques plantejades estaven bé relacionades amb les temes tractats i permetien una millor comprensió. 

No obstant això, cal esmentar que considere que hauria sigut interessant conèixer les notes de les pràctiques a mesura que anàvem realitzant-les, per així poder fer-nos una idea de com anàvem en l'assignatura.

Per acabar, m'agradaria esmentar la meua opinió sobre una de les pràctiques, el blog. Considere que l'ús del blog és molt interessant ja que es tracta d'un recurs digital que els docents en podem emprar per a comunicar-nos amb els alumnes i les seues famílies i també amb altres professors. No obstant això, l'enfocament que se li ha donat no em pareix el més adequat, perquè, al final, va resultar molt repetitiu escriure una entrada de cada dia de classe ja que en quasi totes es repetia el mateix procediment de treball.

És cert que serveix per a anar evaluant el progrés i les experiències que hem tingut al llarg de l'assignatura i proporciona informació rel·levant als docents. Però, m'hauria agradat més fer una pràctica de blog enfocada a comunicar-nos, per exemple, amb les famílies del nostre alumnat. És una pràctica que també es podria haver fet de forma individual, com és el blog en aquest curs, però molt més enfocat a l'ús que podrem fer d'ell en un futur com mestres.

En conclusió, la meua experiència amb la assignatura ha sigut positiva i enriquidora, ja que considere que m'ha permès desenvolupar un poc més la meua competència digital i adquirir nous aprenentatges.

Presentació Tema 15: El software lliure aplicat a l'educació: les polítiques del software lliure (Dijous, 13 de desembre de 2018)

Avui ha tingut lloc la presentació del tema 15 de teoria, El software lliure aplicat a l'eduació: les polítiques del software lliure. Cal destacar que és un tema que m'ha resultat prou interessant, ja que encara que de vegades he escoltat parlar del software lliure no sabia bé de què es tractava.

La cosa que més m'ha sorprés ha sigut que el software lliure pot ser tant de pagament com sense costos, entenent lliure com llibertat d'expresió i no com gratis. És més, durant la presentació les companyes ens han explicat que la majoria del software gratis no és lliure, ja que no cumpleix amb els requisits bàsics de llibertat que s'han de respetar. Entre elles, es poden destacar la llibertat d'utilitzar el programa amb qualsevol propòsit, d'analitzar el seu funcionament, de redistribuir-lo i de fer aquells canvis i modificacions que es desitgen per tal de personalitzar-lo.

Davant aquesta situació, el software lliure és el que s'empra a nombrosos espais públics, entre els quals es troba l'àmbit educatiu. El més adequat és emprar un software lliure a les escoles, ja que permet reduir els costos de les llicències i és així com millor s'assegura la igualtat d'oportunitats, perquè si es fa ús d'un software lliure a l'aula tots els nens i nenes podran gaudir d'eixe mateix també a la seua casa. A més, es fomenta el desenvolupament de la competència digital de l'alumnat fent ús de les tecnologies de manera legal i gratuita, i amb una major seguretat.

Per acabar, cal esmentar que la segona part de la sessió l'hem dedicada a començar a visualitzar la pràctica dels vídeos. Encara que no ha donat temps a veure'ls tots, hem passat una bona estona, ja que ens hem rigut molt. A més, en la meua opinió, tots estavan molt bé realitzats i les idees eren molt bones.

Imagen relacionada

Presentació Tema 14: Internet com mitjà d'informació, comunicació i aprenentatge (Dimarts, 11 de desembre de 2018)

Avui ha tingut lloc la presentació del tema 14 de l'assignatura, Internet com mitjà d'informació, comunicació i aprenentatge. Cal destacar que Óscar no ha pogut vindre i l'ha substituit Rafa, qui ja ha estat altres vegadas amb nosaltres a classe.

Les companyes ens han presentat tres funcions principals que es fan d'internet hui en dia, com són internet com mitjà d'informació, de comunicació i d'aprenentatge. Aquestes tres funcions estan íntimament relacionades entre sí, ja que ens permeten una ràpida recerca d'informació i també una eficaç comunicació. A més, hui en dia el subjecte al emprar internet pot ser tant l'emisor com el receptor. Tot això es pot traslladar a l'àmbit de l'educació, de forma que es fomenten una sèrie d'avantatges.

No obstant això, Rafa ens ha fet reflexionar sobre altres usos que té internet actualmente i, que inconscientment, estan presents contínuament en molts aspectes de la nostra vida. Entre aquestos trobem un emprament d'oci, laboral i comercial. A més, cal destacar que midjançant les xarxes socials, els quals tenen un gran importància i presència en el nostre dia a dia, podem fer un emprament senzill d'internet combinant els diferents usos.

Per acabar, s'ha de mencionar que avui hem acabat amb les presentacions de la WebQuest a la pissarra digital i per fi hem exposat el meu grup i jo. També hen lliurat la pràctica del vídeo educatiu, la qual començarem a corregir la següent sessió.

Diversos usos d'internet


Presentació Tema 13: La incorporació als escenaris educatius de la pissarra digital (Dimarts, 4 de desembre de 2018)

Avui s'ha presentat el tema 13 de teoria, La incorporació als escenaris educatius de la pissarra digital. L'exposcició també ha sigut prou bona i clara, a més considere que és un tema molt interessant ja que les pissarres digitals estàn presents en el dia a dia de l'aula i hem de conèixer com emprar-les.

D'una banda, vol destacar que m'ha agradat molt que explicaran la diferència entre una pissarra digital, una pissarra digital interactiva, una pissarra digital interactiva portable i una pissarra digital interactiva passiva. En el meu cas, crec que ja havi vist, almenys, tres d'aquestos quatre tipus i no sabia amb seguretat les diferències i els seus noms. Així que crec que és molt important conèixer com s'anomena i funciona cadascuna, ja que a l'aula haurem d'emprar-les. A més, saber quals són les diferents funcions ens permetrà seleccionar i emprar aquells tipus que més s'ajusten a les nostres necessitats.

Considere que amb la pissarra digital es pot enriquir el procés d'ensenyament-aprenentatge. A més, permet que l'alumnat estiga més motivat i puga participar activament en la dinàmica de la classe. No obstant això, no hem d'oblidar, com bé han dit les companyes, que és fonamental fer un bon ús d'ella i que només la seua presència a l'aula no assegura res, sinó que els docents han d'estar ben formats i preparats.

Després d'aquesta presentació es va continuar amb l'exposició de la WebQuest a la PDI, però el meu grup tampoc va expossar i vam quedar amb Óscar que el pròxim dia terminaríem les presentacions els grups que quedàvem.

Exemple de Pissarra Digital Interactiva (PDI)

Presentació Tema 12: El vídeo en l'ensenyament i la formació (Dijous, 29 de novembre de 2018)

El passat dijous vint-i-nou de novembre va tener lloc l'exposició del tema 12 de l'assignatura, El vídeo en l'ensenyament i la formació. Cal destacar que les companyes van fer una presentació molt bona i prou completa, ja que van afegir exemples i casos pràctics utilitzant vídeos que elles mateixes havíen creat.

Quant a l'ús del vídeo com a mitjà d'ensenyament a l'aula, es va fer èmfasi en la importància d'una bona formació dels docents. En la meua opinió, considere que aquest aspecte és fonamental, ja que permetrà fer un bon ús d'aquest tipus de recurs. Sabem que hui en dia hi ha molta gent, tant docents com pares, que empren els vídeos com una manera de tindre entretinguts als nens i nenes. Per això, sobretot els docents, hem de tindre clar que aquest recurs es pot utilitzar millor i amb moltes més possibilitats educatives realment interessants.

Encara que el vídeo siga una font de motivació per a l'alumnat, hem de tindre en compte una sèrie d'aspectos bàsics a l'hora de crear o de seleccionar-los. Per exemple, si aquest el dirigim a xiquets i xiquetes d'Educació Infantil, hem de cuidar la seua estructura, la seua durara i el moment en el que l'emprem. A més, també és molt important que la informació que es presente siga accesible per a tot l'alumnat al que va dirigit. Aixina que, encara que sembla molt fàcil emprar aquest recurs a l'aula, en realitat no ho és. Per aprofitar-lo al màxim i obtindre els millors beneficis, hem de saber com fer un correcte ús d'ell.

Per acabar, m'agradaria destacar que aquesta sessió va ser una mica diferent a com estava prevista, ja que durant l'exposició va sonar l'alarma d'incendi i vam tenir que evacuar l'edifici. Tot això només es tractava d'un simulacre d'incendi, però van estar una bona estona fora i al tornar a classe quedava molt poc de temps i no van poder exposar la WebQuest a la PDI.

Resultado de imagen de video educativo

Presentació Tema 11: Mobile learning: tablets (Dimarts, 27 de novembre de 2018)

Avui ha tingut lloc la presentació del tema 11 de teoria, Mobile learning: tablets. Considere que amb aquesta exposició hem pogut aprendre i comprendre millor una modalitat d'ensenyament-aprenentatge que, encara que cada vegada està més estesa no hi ha encara un gran coneixement.

Dins d'aquest nou model d'ensenyament-aprenentatge podem trobar diverses termes com e-learningm-learningu-learning o flipped classroom. Amb l'exposició hem aprés que els termes de e-learning i m-learning són un tipus de u-learning i, a la mateixa vegada e-learning és un tipus de m-learning. Arribar a aquesta conclusió ens va costar un poc pequè se'ns baretaven els termes.

També ens van parlar del aprenentatge en mobilitat, al que només necessitaríem un dispositiu mòbil i una conexió inalàmbrica per a accedir als aprenentatges des de qualsevol lloc. Aquest model es centra en l'alumne i en el context, resultant així més motivador per a l'estudiant.

Actualment, aquestos nous models d'ensenyament-aprenentatge han propiciat un gran utilització de les tablets al món de l'educació. Es va impulsar la presència d'aquestes a les aules arribant al punt que cada alumne té una tablet, fins i tot han substituït als llibres. En la meua opinió, l'ús de tablets a l'aula sempre ha de tindre una finalitat educativa i amb el pertient control i extensió necessàri. A més, no considere que emprar-les per a tot siga la solució, sinó que hem d'escollir molt bé les activitats que fem midjançant elles.

Per acabar, cal esmentar que avui s'han començat les presentacions de la WebQuest a la pissarra digital, les quals han sigut molt interessant i prou boniques. El meu grup no ha exposat encara, a veure si el pròxim dia podem. 

Presentació Tema 10: Utilització educativa del so: els podcast, la música i la ràdio (Dijous, 22 de novembre de 2018)

El passat dijous vint-i-dos de novembre va tenir lloc la presentació del tema 10 de teoria, La utilització educativa del so: els podcast, la música i la ràdio. Cal destacar que l'exposició va ser prou interessant i els companys la van fer molt amena i entretinguda.

Em va cridar l'atenció el terme de podcast, ja que encara que l'havia escoltat alguna vegada no sabia exactament de què es tractava, peró la meua sorpresa va arribar quan vaig decobrir què és en realitat un podcast. Dic que em va causar sorpresa perquè els vaig utilitzar a una assignatura a l'institut però no sabia que s'anomenavan així. 

D'altra banda, em va agradar molt com van relacionar la presentació amb continguts que van estudiar el curs anterior a l'assginatura d'expressió musical. Pense que aquesta és una forma de cridar la nostra atenció, ja que s'està partint d'un coneixement proper a nosaltres i que ja tenim interioritzat. També em va sorprendre l'ús de la ràdio a l'Educació Infantil, ja que és una pràctica educativa que no sabia que es feia amb l'alumnat d'aquesta etapa educativa.

L'ús educatiu del so em pareix una pràctica molt interessant i, a més, està molt present a les aules encara que moltes vegades va acompanyat per la imatge, sobretot en les d'Infantil. No obstant això, crec que a l'aula d'Infantil pot ser un poc complicat treballar algú contingut només midjançant el medi auditiu, ja que l'alumnat pot presentar problemes a l'hora de mantindre l'atenció i no evadir-se o també dificultats per a comprendre d'on ve eixe soroll. Axí que considere que és un recurs que hauríem d'anar introduint poc a poc, primerament amb gravacions molt curtes i cada vegada allargar-les un poc més. De la mateixa manera, seria convenient que no abuséssem dels vídeos, sinó que hem de combinar el suport auditiu i visual amb un només auditiu.

                                             Imagen relacionada

Treball en grup (Dimarts, 20 de novembre de 2018)

La sessió d'avui estava destinada a fer una segona part de l'explicació sobre com emprar la pissarra digital, però com ja va quedar tot clar a la classe anterior Óscar ens va deixar aquestes dues hores per a treballar en grups o bé l'adaptació de la WebQuest a la pissarra digital o bé el vídeo que hem de fer.

Al meu grup vam decidir provar les conexions a la pissarra digital i així vaig aprofitar per a aprendre com connectar-la, ja que vaig faltar a la sessió anterior quan es va explicar i no sabia com fer-ho. Les meues companyes de grup m'ho van explicar molt bé i la veritat és que és un procés molt senzill. A més, hem quedat molt contentes perquè hem pogut establir les conexions al primer intent.

Després hem dedicat la resta de la sessió a terminar de concretar una activitat que hem adaptat per a la presentació de la WebQuest a la pissarra digital i a afegir els enllaços corresponents a la pàgina web. I no hem pogut fer res del vídeo perquè havíem que gravar i allí dins no podiem.

Imagen relacionada

En conclusió, ha sigut una classe prou productiva i que hem aprofitat per a aclarir alguns punts de les pràctiques.




Què és UN PETIT MÓN DIGITAL?

Benvinguts i benvingudes a aquest PETIT MÓN DIGITAL!

Benvinguts i benvingudes a aquest petit món digital!  Jo sóc Laura Ruiz Amat i hem faré càrrec d'aquest bloc, el qual està relacionat...

A aquest bloc parle de...