Presentació Tema 4: Internet aplicat a l'educació (Dimarts, 23 d'octubre de 2018)

El passat dimarts vint-i-tres va tenir lloc l'exposició del quart tema de teoria, Internet aplicat a l'educació. Cal destacar que la comprensió del temari va ser prou senzilla i que les companyes el van explicar molt bé.

Com tot sabem, internet ens ofereix una gran quantitat de recursos que podem utilitzar, entre altres, a l'àmbit educatiu. La tecnologia ens permet millorar la qualitat del procés d'ensenyança-aprenentatge, i, a més, com ja hem vist a altres presentacions, és una eina que facilita la inclusió de tot l'alumnat, independentment de les seus característiques.

El grup 4 ens va presentar una sèrie de recursos digitals dels quals podem fer ús a l'aula, com són: la webquest, el blog, la wiki i la cacera dels tresors. Al meu cas, ja coneixia tres d'aquestes aplicaciones, la webquest, el blog i la wiki. No obstant això, en la presentació vaig poder aprendre algunes coses noves, com per exemple que hi ha diferents tipus de webquest en funció de l'extensió (curt termini, llarg termini i miniquest) o que la wiki no té per què ser necessàriament un lloc web, sinò que també es pot tenir instal·lada a l'ordinador.

D'altra banda, m'agradaria esmentar que l'únic recurs que no coneixia era la cacera dels tresors, la qual té com finalitat el desenvolupament d'una unitat didàctica. En realitat, crec que amb aquesta eina podem fer un ús molt paregut al que li donem a la webquest, ja que, en definitiva, s'ha de fer una espècie d'investigació utilitzant recursos web i després respondre unes preguntes.

En poques paraules, considere que les tecnologies ens proporcionen als docents una gran quantitat de recursos per a abordar el desenvolupament dels continguts, pel que hem de ser conscients d'això i emprar-les correctament. A més, no hem d'oblidar que tenim com deure afavorir el desenvolupament de la competència digital dels nostres alumnes.

Les tecnologies a l'aula

Pràctica 4: Webquest (Dijous, 18 d'octubre de 2018)

La sessió del divuit d'octubre la vam dedicar a presentar a classe la práctica 4, la qual consisteix en la creació d'una webquest.

Una webquest és una activitat guiada de recerca d'informació, on els docents seran qui proporcionen les fonts d'informació als alumnes. Aquestos han de seguir les instruccions marcades i consultar la informació recomanada per, així, poder desenvolupar i resoldre una sèrie d'activitats, les quals també estan marcades pels docents.

En un primer moment, em va ser dificil comprendre en què consistia realmente la webquest i què recursos haviem de posar allà, era tot una mica abstracte. No obstant això, els exemples d'altres anys m'han sigut de gran ajuda per a concretar més o menys l'ectructura que hem de seguir.

D'altra banda, considere que treballar amb la webquest a Educació Infantil pot ser un poc complicat, ja que a aquesta etapa els nens i nenes encara no sàpiguen llegir. Aixina que, per a que podan accedir a la informació, hem de fer ús d'altres vies que no siguen la lectora. Per exemple, quant al medi visual es poden utilitzar imatges, gràfics o vídeos; al medi auditiu, també es poden utilitzar vídeos i, altra alternativa, és presentar les activitats tant de forma escrita com oral, adherint a la webquest àudios amb indicacions al costat de l'explicació escrita de cada activitat. I, per últim, el que serà molt important és l'explicació oral que els docents han de donar als alumnes, tant per a guiar-los com per a resoldre les seues dubtes.

La webquest també permet emprar una metodologia innovativa basada en el constructivisme, on siguen els alumnes qui construïsquen els seus coneixements seguint les orientacions aportades pels docents.

Per últim, m'agradaria destacar que no crec que la creació de la webquest ens coste molt, ja que Google Sites, eina que permet la creació de webs, és molt semblant a Blogger i amb aquest ja estem familiaritzats.



Presentació Tema 3: Les TIC i la inclusió educativa (Dimarts, 16 d'octubre de 2018)

El passat dimarts va tenir lloc l'exposició del tema 6 de teoria, Les TIC i la inclusió educativa. En primer lloc, m'agradaria destacar que les companyes van fer una molt bona presentació, ja que ho van explicar tot de manera molt clara i amb una gran varietat d'exemples.

D'altra banda, el tema tractat em va sorprende molt, ja que, encara que aquest quadrimestre tenim dues assignatures a les que es tracta la inclusió, en ninguna d'ambdues ens han parlat, almenys de moment, del papel que les TIC tenen a aquest àmbit.

Sobre la inclusió i l'atenció d'alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu ja tenim una sèrie de coneixement, el que ha fet molt més senzill la comprensió d'aquesta presentació. No obstant això, amb aquesta exposició hem pogut aprendre quals són les advantatges de les TIC a l'àmbit de l'Educació Especial i, a més, conèixer tot un gran bagatge de recursos digitals, tant a nivell de hardware com de software, que permeten i faciliten l'accès a l'aprenentage dels xiquets i xiquetes amb necessitats específiques de suport educatiu.

Per últim, considere que una bona formació i conscienciació del professorat és essencial a aquest àmbit, ja que escollint i oferint els recursos i medis adecuats tots els alumnes podran comptar amb les mateixes possibilitats i oportunitats.


Escola digital per a tots

Presentació Tema 6: L'organització de les TIC al centre (Dijous, 11 d'octubre de 2018)

Avui han començat les presentacions dels temes de teoria. El primer grup en exposar ha sigut el grup 6, que ha explicat L'organització de les TIC al centre (pla TIC)

En primer lloc, cal destacar que ens han parlat el marc normatiu que existeix en educació respecte a les TIC i s'han centrat, principalment, en l'Educació Infantil. Tots sabem que el Reial Decret 1630/06 és el que estableix els ensenyaments mínims a l'Educació Infantil. Les companyes ens han informat sobre com aborda aquest document l'assumpte de les TIC i, el que es persegueix és que l'alumnat aprenga a utilitzar les noves tecnologies i, també, sàpiga donar-los un ús adecuat. 

A Infantil resulta fonamental que els nens i nenes s'inicien en el coneixement i emprament de les noves tecnologies i, a més, s'adonen que aquestes estan presents en la resta d'àmbits de la seua vida. Això és el que es pretén, per exemple, amb la realització d'activitats a l'aula, com poden ser la confecció d'un mural digital o d'una fotonovel·la. Aquests dos elements, els quals estan presents al meu tema de teoria, poden resultar molt útils per a que els alumnes participen de forma activa en la creació de continguts digitals.

D'altra banda, m'agradaria esmentar que considere molt important el tema que s'ha exposat avui a classe, ja que, al menys jo, no coneixia molt bé el pla TIC. Gràcies a l'explicació m'he assabentat que aquest pla és un instrument fonamental que ha d'estar present en tots els centres i sobre el qual s'organitze tot el tema de les TIC a les centres escolars.

A més, a banda que el tema m'ha resultat molt interessant, l'exposició ha sigut prou amena i correcta.

Integració de les TIC a l'àmbit educatiu

Pràctica 3: Murals Digitals (Dijous, 4 d'octubre de 2018)

La sessió la vam dedicar, principalment, a la presentació de la tercera pràctica de l'assignatura, la qual tracta sobre els murals digitals. És un treball que es realitza en grup i, com ja va succeir amb la pràctica anterior, aquesta també està molt relacionada amb el tema de teoria que el meu grup ha d'explicar, la imatge fixa a l'ensenyança.

En primer lloc, el professor ens va explicar una sèrie d'aspectes bàsics sobre els murals multimèdia, per exemple com s'han d'elaborar, qui els crea, què parts tenen, per a què s'utilitzen o qui fa ús d'ells. A banda, ens va oferir unes quantes aplicaciones per al disseny dels murals, com Lino, Padlet o Glogster.

La veritat és que la pràctica m'agrada perquè ja estem familiaritzades amb aquest tema i, a més, em sembla un recurs de gran utilitat a l'aula, tant pels alumnes d'Infantil, com per a Primària o Batxillerat.

Per últim, cal destacar que cap al final de la classe, el docent va començar a corregir amb els diferents grups la segona pràctica, la qual s'entragava aquest dia. Però no va donar temps per a tots i nosaltres vam ser unes d'aquestes, aixina que el pròxim dia la corregirem.


Orientacions tema de teoria (Dimarts, 2 d'octubre de 2018)

A la sessió d'hui, hem dedicat gran part de la classe a veure una sèrie d'orientacions referents a les referències i a la presentació del tema de teoria. Tot això l'ha explicat el professor encara que tenim un document a la pàgina de l'assignaura on es troba tot redactat.

Aquestes orientacions em pareixen molt necessàries, ja que, en moltes casos, ens demanen fer una presentació i, potser, el docent vol que siga d'una determinada manera però no explica bé com. I amb les referències el mateix, en la majoria dels casos ens demanen citar bé totes les fonts d'informació, però no ens informen com l'hem de fer. En aquests casos, pense que és molt important que el docent trobe un poc de temps per a explicar-lo amb claretat i posar alguns exemples.

L'altra part de la sessió vam utilitzar-la per a seguir treballant per grups en el tema de teoria o en la segona pràctica. En el cas del meu grup, ens vam centrar en terminar la pràctica, ja que només ens quedaven uns quants aspectes.

Treball a l'aula (Dijous, 27 de setembre de 2018)

El passat dijous vint-i-set de setembre vam dedicar tota la classe a treballar amb els nostres grups. En un principi, el professor va proposar que treballarem el tema de teoria, ja que els tenim que elaborar nosaltres mateixos i explicar-los a l'aula. El fet de tindre unes quantes sessions per a tractar-los podia ser de gran ajuda, perquè, així, podíem consultar dubtes directament amb el docent.

No obstant això, al final, cada grup va ser qui va decidir si posar-se amb el tema de teoria o avançar en la pràctica dos. Al meu grup ens vam decantar per dedicar mitja classe a treballar la teoria i posar idees i reflexions en comú i, l'altra mitja a terminar de concretar els exercicis de la segona pràctica.

Aquest matí, cercant a internet informació en relació amb les TIC, em vaig trobar amb una notícia titulada "Colegio Alameda de Osasuna, un proyecto educativo basado en la filosofía STEM" (https://www.interempresas.net/Tecnologia-aulas/Articulos/222154-Colegio-Alameda-de-Osuna-un-proyecto-educativo-basado-en-la-filosofia-STEM.html). Aquest títol va cridar la meua atenció i vaig cercar què era això de "STEM". Resulta que és un tipus de metodologia que defensa un aprenentatge integrat de totes les disciplines científiques i de forma activa, manipualtiva i constructivista. Com em va semblar molt interesant, vaig continuar llegint.

Aquest colegi està treballant en la integració de la tecnologia en el procés d'aprenentatge, des de els dos anys fins a segon de batxillerat. Vull descatar dos idees que me han paregut molt interessants. En primer lloc, aquest colegi aposta per ensenyar als alumnes a utilitzar de forma correcta i efectiva els dispositius i eines digitals, com per exemple com escriure un correu electrònic, com fer una presentació o com prevenir perills a les xarxes socials. Això em sembla molt important, ja que s'estan ensenyant aspectes bàsics sobre la vida cotidiana i el dia a dia. A més, és fonamental que els nens i nenes aprenguen aquestes coses bàsiques (escriure un correu, fer una presentació), ja que després els demanaran que el facen. I, per un altre costat, m'ha sorprés molt que utilitzen la robòtica per a introduir a l'alumnat d'infantil al món de les TIC i que aquesta servisca per a desenvolupar el seu pensament metmàtic, la fonètica inglesa o la psicomotricitat. En definitiva, ems embla un molt bo exemple de metodologia STEM.

Pràctica 2: Fotografia digital a la web 2.0


A aquesta entrada volem presentar la pràctica 2, la qual tracta sobre la fotografia digital a la web 2.0. El seu desenvolupament va consistir en la realització de sis activitats en grup, a las quals hem fet ús de diferents eines digitals, i, a més, una part opcional i individual. Cal destacar que totes les activitats estan plantejades per a xiquets i xiquetes d’Educació Infantil.

1. A la primera activitat, hem fet una fotografia i la hem editat amb Aviary y PicsArt. Nostra intenció és transmetre als nens i nenes hàbits saludables, com triar fruita per a berenar i deixar de banda la brioixeria.




2. A la segona actividad, hem realitzat una carta pels nostres companys amb CANVA. Aquesta es tracta d’un recordatori dirigit a la resta de mestres d’Infantil i amb la qual nosaltres, mestres de 5 anys, pretenem recordar-los l’obra de teatre que realitzaran els nostres alumnes i invitar-los a assistir amb els seus discents.




3. Al següent exercici, havíem d’escriure una paraula i, amb Spell with flickr, donar a cada lletra un disseny diferent. Nosaltres hem decidit que, a la nostra aula, els noms dels alumnes en els penjadors estarien escrits d’aquesta manera. A més, cada alumne podrà elegir què color vull que predomine al seu penjador.




4. A la quarta activitat, hem dissenyat un mosaic de lletres, amb Nube de palabras,  i l’hem posat un marc amb ImageChef. Al mosaic, hem representat la paraula “COLORS”, de manera que cada lletra de la paraula és d’un color diferent (roig, taronja, groc, verd, blau i morat) i està formada pel nom de coses i objectes que o bé són característics de cada color (taronja, cel o plàtan tenen colors característics) o bé poden ser de qualsevol color dels mencionats anteriorment (taula, globus o estoig poden ser de diversos colors). Aquest mosaic l’hem plantejat com una activitat a la que els nens i les nenes d’Infantil han de identificar de qui color es tracta en cada lletra, per això treballaran en grups de quatre, i entregarem a cada grup una lletra sin colorar. Ells i elles han d’identificar el color del que es tracta en funció de les paraules que formen la lletra i, després, pintar-la d’aquest color.

Mosaic de lletres amb el marc de fotos

Com es lliuraran els mosaics de lletres als alumnes

Com haurien de quedar els mosaics al finalitzar l'actividad

5. El cinquè exercici consisteix en crear un conte amb Storybird. Nostre conte es titula “El somni de Lila” i tracta sobre una xiqueta que somiava amb ser astronauta, però els seus pares es van oposar. Amb aquesta història nosaltres volem que els nostres alumnes s’adonen que el fet de ser una dona no és un impediment per desenvolupar qualsevol tarea, ja que tants dones com homes tenen els mateixos drets i possibilitats. A més de romper amb els estereotips, Lila és un exemple de persona que lluita pels seus somnis i mai es rendeix.

6. Finalment,hem fet una activitat de disseny propi per a un aula d’Infantil. Cal mencionar que a aquesta hem fet ús d’algunes de les eines digitals ja utilitzades als exercicis anteriors.
La activitat es titula “M’en vaig a la platja” i està dirigida als alumnes de 5 anys. En relació a una eixida que realitzarem a la platja de Santa Pola, farem a l’aula dos activitats, a les quals usarem les TIC.
En relació amb el currículum d’Educació Infantil, els objectius que es pretenen desenvolupar per mitjà d'estes activitats són els següents:
  • Gaudir d'experiències i dels beneficis que el medi natural aporta.
  • Respectar i apreciar la naturalesa i els seus recursos.
  • Donar a conèixer l'ús de les TIC per a l'elaboració de materials didàctics.

La primera activitat consisteix en elaborar un pòster informatiu que es publicarà en el blog de la classe, al qual solen entrar els pares i mares per a fer un seguiment de la jornada. El que es pretén és donar a conèixer a les famílies que es reañitzarà una eixida a la platja de Santa Pola.

L'activitat es farà fent ús de la pissarra digital interactiva (PDI) . Els xiquets s'assentaran entorn d'ella i aniran decidint, per grups de quatre, quines imatges s'adjuntaran, què s'escriurà, quins colors predominaran o quins elements contindrà el pòster. El docent s'encarregarà d'indicar quin grup intervé i de guiar la realització del cartell. Este pòster serà elaborat per mitjà de l'aplicació CANVA (https://www.canva.com/es_mx/crear/tarjetas-presentacion/).
Una vegada realitzada l’eixida a la platja, a l’aula s'elaborarà la segona activitat, dividida en dos parts: realitzar una edició de fotos i donar-li nom al treball.
La primera part consistirà en treballar l’edició de les fotos realitzades en la platja, perquè, d'una banda, aprenguen a com editar una foto realitzada per ells mateixos, i, d'altra banda, interioritzen què fan bé i què no fan bé en una platja. Per a produir este treball, s’usarà l'aplicació AVIARY (https://www.aviary.com/).
El docent anirà mostrant una per una les fotos realitzades, i els xiquets, asseguts per grups de quatre i per torns de veu, aniran dient què està bé i què no està bé i, per últim, aniran ajudant al mestre a editar les fotos a mode que, quan estes es publiquen en el blog, es mostra clarament el seu significat. És a dir, la foto ha d'estar editada de manera que només al veure-la, es puga saber si eixa acció fotografiada s'ha de fer o no s'ha de fer.
Per a finalitzar aquesta part de l'actividad, els xiquets, per grups de quatre, aniran eixint a la pissarra interactiva a triar les lletres del títol del treball de l'edició, el qual serà “Es fa o no es fa” i es dissenyarà amb l'aplicació que trobem en Internet anomenada Spell with flickr (http://metaatem.net/words/). Ací, la forma del títol serà prou original, ja que cada lletra pot coincidir o no en el color i poden tindre entre elles diverses formes.

Part optativa:
Per a realitzar aquesta activitat he seleccionat una imatge que he capturat amb el mòbil. Aquesta imatge es troba en format JPG i ara la he convertida a dos formats diferents. La conversió la he fet online amb Online-Convet.com (https://imagen.online-convert.com/es). Els dos formats als que la he convertida han sigut BMP y GIF.
La imatge triada és aquesta:


La diferència més evident entre els tres formats és l’extensió que té l’arxiu:
  • JPG à .jpg
  • BMP à .bmp
  • GIF à .gif

En relació amb les propietats, podem destacar el següent:

1. Grossària
  • L'arxiu JPG té una grossària de 248 KB.
  • L'arxiu BMP té una grossària de 5,49 MB.
  • L'arxiu GIF té una grossària de 1,27 MB.

Això ens indica que el arxiu PNG és el més petit, ja que un MB (MegaByte) equival a 1024 KB (KiloByte).

2. Dimensió
  • L'arxiu JPG té una dimensió de 1600 x 1200 píxels.
  • L'arxiu BMP té una dimensió de 1600 x 1200 píxels.
  • L'arxiu GIF té una dimensió de 1600 x 1200 píxels.

És a dir, els tres tenen la mateixa dimensió, 1600 píxels de ample i 1200 píxel de alt.

3. Profunditat en bits
  • L'arxiu JPG té una profunditat en bits de 24.
  • L'arxiu BMP té una profunditat en bits de 24.
  • L'arxiu GIF té una profunditat en bits de 8.
Això ens indica que el arxiu GIF necessita una menor quantitat de bits d’informació per a representar el color d’un píxel.

4. Resolució horitzontal
  • L'arxiu JPG té una resolució horitzontal de 96 ppp.
  • A l'arxiu BMP no indica la resolució horitzontal.
  • A l'arxiu GIF no indica la resolució horitzontal.

5. Resolució vertical
  • L'arxiu JPG té una resolució vertical de 96 ppp.
  • A l'arxiu BMP no indica la resolució vertical.
  • A l'arxiu GIF no indica la resolució vertical.

Per últim, m’agradaria destacar que a l’hora d’ampliar la imatge, tant a l’arxiu JPG com al BMP sí deixa, però amb l’arxiu GIF es impossible fer aquesta acció. A més, quan s’amplia la imatge la resolució és pràcticament la mateixa al format JPG i BMP, és a dir, no es ve una més borrosa que l’altra.

Què és UN PETIT MÓN DIGITAL?

Benvinguts i benvingudes a aquest PETIT MÓN DIGITAL!

Benvinguts i benvingudes a aquest petit món digital!  Jo sóc Laura Ruiz Amat i hem faré càrrec d'aquest bloc, el qual està relacionat...

A aquest bloc parle de...