Deim adéu a aquest PETIT MÓN DIGITAL!

L'última semana de classe ha sigut una mica diferent, ja que, encara que a la sessió del dimarts 18 va tenir lloc la presentació del tema 16 de teoria, Seguretat i privacitat de les TIC, últim tema de l'assignatura; la sessió del dijous vam realitzar la prova final sobre el temes tractats al llarg del quadrimestre.

Cal destacar que les companyes que van exposar el tema 16 ens van aclarir alguns conceptes molt rellevants quant a l'ús de les TIC, com són seguretat i privacitat. També ens van parlar de com podem millorar i assegurar el nostre ús de les eines digitals o els riscos que podem trobar a internet. En aquest sentit, s'ha de mencionar com es poden prevenir problemes de seguretat i privacitat en les aules. Entre les mesures, és recomanable fer xarrades tant amb les alumnes com amb les seues famílies per tal d'educar en un millor ús de les TIC. De la mateixa manera, és de gran importància una correcta formació del professorat i establir programes de protecció d'informació a l'àmbit educatiu.

Imagen relacionada

Valoració final de l'assignatura Diseny Curricular i Aules Digitals a l'Educació Infantil

En primer lloc, m'agradaria esmentar que el funcionament de la assignatura m'ha agradat bastant. Crec que l'enfocament pràctic que se li ha donat és molt interessant, ja que es treballen aspectes que, per a comprender i dominar bé, és fonamental practicar-ne. A més, les pràctiques plantejades estaven bé relacionades amb les temes tractats i permetien una millor comprensió. 

No obstant això, cal esmentar que considere que hauria sigut interessant conèixer les notes de les pràctiques a mesura que anàvem realitzant-les, per així poder fer-nos una idea de com anàvem en l'assignatura.

Per acabar, m'agradaria esmentar la meua opinió sobre una de les pràctiques, el blog. Considere que l'ús del blog és molt interessant ja que es tracta d'un recurs digital que els docents en podem emprar per a comunicar-nos amb els alumnes i les seues famílies i també amb altres professors. No obstant això, l'enfocament que se li ha donat no em pareix el més adequat, perquè, al final, va resultar molt repetitiu escriure una entrada de cada dia de classe ja que en quasi totes es repetia el mateix procediment de treball.

És cert que serveix per a anar evaluant el progrés i les experiències que hem tingut al llarg de l'assignatura i proporciona informació rel·levant als docents. Però, m'hauria agradat més fer una pràctica de blog enfocada a comunicar-nos, per exemple, amb les famílies del nostre alumnat. És una pràctica que també es podria haver fet de forma individual, com és el blog en aquest curs, però molt més enfocat a l'ús que podrem fer d'ell en un futur com mestres.

En conclusió, la meua experiència amb la assignatura ha sigut positiva i enriquidora, ja que considere que m'ha permès desenvolupar un poc més la meua competència digital i adquirir nous aprenentatges.

Presentació Tema 15: El software lliure aplicat a l'educació: les polítiques del software lliure (Dijous, 13 de desembre de 2018)

Avui ha tingut lloc la presentació del tema 15 de teoria, El software lliure aplicat a l'eduació: les polítiques del software lliure. Cal destacar que és un tema que m'ha resultat prou interessant, ja que encara que de vegades he escoltat parlar del software lliure no sabia bé de què es tractava.

La cosa que més m'ha sorprés ha sigut que el software lliure pot ser tant de pagament com sense costos, entenent lliure com llibertat d'expresió i no com gratis. És més, durant la presentació les companyes ens han explicat que la majoria del software gratis no és lliure, ja que no cumpleix amb els requisits bàsics de llibertat que s'han de respetar. Entre elles, es poden destacar la llibertat d'utilitzar el programa amb qualsevol propòsit, d'analitzar el seu funcionament, de redistribuir-lo i de fer aquells canvis i modificacions que es desitgen per tal de personalitzar-lo.

Davant aquesta situació, el software lliure és el que s'empra a nombrosos espais públics, entre els quals es troba l'àmbit educatiu. El més adequat és emprar un software lliure a les escoles, ja que permet reduir els costos de les llicències i és així com millor s'assegura la igualtat d'oportunitats, perquè si es fa ús d'un software lliure a l'aula tots els nens i nenes podran gaudir d'eixe mateix també a la seua casa. A més, es fomenta el desenvolupament de la competència digital de l'alumnat fent ús de les tecnologies de manera legal i gratuita, i amb una major seguretat.

Per acabar, cal esmentar que la segona part de la sessió l'hem dedicada a començar a visualitzar la pràctica dels vídeos. Encara que no ha donat temps a veure'ls tots, hem passat una bona estona, ja que ens hem rigut molt. A més, en la meua opinió, tots estavan molt bé realitzats i les idees eren molt bones.

Imagen relacionada

Presentació Tema 14: Internet com mitjà d'informació, comunicació i aprenentatge (Dimarts, 11 de desembre de 2018)

Avui ha tingut lloc la presentació del tema 14 de l'assignatura, Internet com mitjà d'informació, comunicació i aprenentatge. Cal destacar que Óscar no ha pogut vindre i l'ha substituit Rafa, qui ja ha estat altres vegadas amb nosaltres a classe.

Les companyes ens han presentat tres funcions principals que es fan d'internet hui en dia, com són internet com mitjà d'informació, de comunicació i d'aprenentatge. Aquestes tres funcions estan íntimament relacionades entre sí, ja que ens permeten una ràpida recerca d'informació i també una eficaç comunicació. A més, hui en dia el subjecte al emprar internet pot ser tant l'emisor com el receptor. Tot això es pot traslladar a l'àmbit de l'educació, de forma que es fomenten una sèrie d'avantatges.

No obstant això, Rafa ens ha fet reflexionar sobre altres usos que té internet actualmente i, que inconscientment, estan presents contínuament en molts aspectes de la nostra vida. Entre aquestos trobem un emprament d'oci, laboral i comercial. A més, cal destacar que midjançant les xarxes socials, els quals tenen un gran importància i presència en el nostre dia a dia, podem fer un emprament senzill d'internet combinant els diferents usos.

Per acabar, s'ha de mencionar que avui hem acabat amb les presentacions de la WebQuest a la pissarra digital i per fi hem exposat el meu grup i jo. També hen lliurat la pràctica del vídeo educatiu, la qual començarem a corregir la següent sessió.

Diversos usos d'internet


Presentació Tema 13: La incorporació als escenaris educatius de la pissarra digital (Dimarts, 4 de desembre de 2018)

Avui s'ha presentat el tema 13 de teoria, La incorporació als escenaris educatius de la pissarra digital. L'exposcició també ha sigut prou bona i clara, a més considere que és un tema molt interessant ja que les pissarres digitals estàn presents en el dia a dia de l'aula i hem de conèixer com emprar-les.

D'una banda, vol destacar que m'ha agradat molt que explicaran la diferència entre una pissarra digital, una pissarra digital interactiva, una pissarra digital interactiva portable i una pissarra digital interactiva passiva. En el meu cas, crec que ja havi vist, almenys, tres d'aquestos quatre tipus i no sabia amb seguretat les diferències i els seus noms. Així que crec que és molt important conèixer com s'anomena i funciona cadascuna, ja que a l'aula haurem d'emprar-les. A més, saber quals són les diferents funcions ens permetrà seleccionar i emprar aquells tipus que més s'ajusten a les nostres necessitats.

Considere que amb la pissarra digital es pot enriquir el procés d'ensenyament-aprenentatge. A més, permet que l'alumnat estiga més motivat i puga participar activament en la dinàmica de la classe. No obstant això, no hem d'oblidar, com bé han dit les companyes, que és fonamental fer un bon ús d'ella i que només la seua presència a l'aula no assegura res, sinó que els docents han d'estar ben formats i preparats.

Després d'aquesta presentació es va continuar amb l'exposició de la WebQuest a la PDI, però el meu grup tampoc va expossar i vam quedar amb Óscar que el pròxim dia terminaríem les presentacions els grups que quedàvem.

Exemple de Pissarra Digital Interactiva (PDI)

Presentació Tema 12: El vídeo en l'ensenyament i la formació (Dijous, 29 de novembre de 2018)

El passat dijous vint-i-nou de novembre va tener lloc l'exposició del tema 12 de l'assignatura, El vídeo en l'ensenyament i la formació. Cal destacar que les companyes van fer una presentació molt bona i prou completa, ja que van afegir exemples i casos pràctics utilitzant vídeos que elles mateixes havíen creat.

Quant a l'ús del vídeo com a mitjà d'ensenyament a l'aula, es va fer èmfasi en la importància d'una bona formació dels docents. En la meua opinió, considere que aquest aspecte és fonamental, ja que permetrà fer un bon ús d'aquest tipus de recurs. Sabem que hui en dia hi ha molta gent, tant docents com pares, que empren els vídeos com una manera de tindre entretinguts als nens i nenes. Per això, sobretot els docents, hem de tindre clar que aquest recurs es pot utilitzar millor i amb moltes més possibilitats educatives realment interessants.

Encara que el vídeo siga una font de motivació per a l'alumnat, hem de tindre en compte una sèrie d'aspectos bàsics a l'hora de crear o de seleccionar-los. Per exemple, si aquest el dirigim a xiquets i xiquetes d'Educació Infantil, hem de cuidar la seua estructura, la seua durara i el moment en el que l'emprem. A més, també és molt important que la informació que es presente siga accesible per a tot l'alumnat al que va dirigit. Aixina que, encara que sembla molt fàcil emprar aquest recurs a l'aula, en realitat no ho és. Per aprofitar-lo al màxim i obtindre els millors beneficis, hem de saber com fer un correcte ús d'ell.

Per acabar, m'agradaria destacar que aquesta sessió va ser una mica diferent a com estava prevista, ja que durant l'exposició va sonar l'alarma d'incendi i vam tenir que evacuar l'edifici. Tot això només es tractava d'un simulacre d'incendi, però van estar una bona estona fora i al tornar a classe quedava molt poc de temps i no van poder exposar la WebQuest a la PDI.

Resultado de imagen de video educativo

Presentació Tema 11: Mobile learning: tablets (Dimarts, 27 de novembre de 2018)

Avui ha tingut lloc la presentació del tema 11 de teoria, Mobile learning: tablets. Considere que amb aquesta exposició hem pogut aprendre i comprendre millor una modalitat d'ensenyament-aprenentatge que, encara que cada vegada està més estesa no hi ha encara un gran coneixement.

Dins d'aquest nou model d'ensenyament-aprenentatge podem trobar diverses termes com e-learningm-learningu-learning o flipped classroom. Amb l'exposició hem aprés que els termes de e-learning i m-learning són un tipus de u-learning i, a la mateixa vegada e-learning és un tipus de m-learning. Arribar a aquesta conclusió ens va costar un poc pequè se'ns baretaven els termes.

També ens van parlar del aprenentatge en mobilitat, al que només necessitaríem un dispositiu mòbil i una conexió inalàmbrica per a accedir als aprenentatges des de qualsevol lloc. Aquest model es centra en l'alumne i en el context, resultant així més motivador per a l'estudiant.

Actualment, aquestos nous models d'ensenyament-aprenentatge han propiciat un gran utilització de les tablets al món de l'educació. Es va impulsar la presència d'aquestes a les aules arribant al punt que cada alumne té una tablet, fins i tot han substituït als llibres. En la meua opinió, l'ús de tablets a l'aula sempre ha de tindre una finalitat educativa i amb el pertient control i extensió necessàri. A més, no considere que emprar-les per a tot siga la solució, sinó que hem d'escollir molt bé les activitats que fem midjançant elles.

Per acabar, cal esmentar que avui s'han començat les presentacions de la WebQuest a la pissarra digital, les quals han sigut molt interessant i prou boniques. El meu grup no ha exposat encara, a veure si el pròxim dia podem. 

Presentació Tema 10: Utilització educativa del so: els podcast, la música i la ràdio (Dijous, 22 de novembre de 2018)

El passat dijous vint-i-dos de novembre va tenir lloc la presentació del tema 10 de teoria, La utilització educativa del so: els podcast, la música i la ràdio. Cal destacar que l'exposició va ser prou interessant i els companys la van fer molt amena i entretinguda.

Em va cridar l'atenció el terme de podcast, ja que encara que l'havia escoltat alguna vegada no sabia exactament de què es tractava, peró la meua sorpresa va arribar quan vaig decobrir què és en realitat un podcast. Dic que em va causar sorpresa perquè els vaig utilitzar a una assignatura a l'institut però no sabia que s'anomenavan així. 

D'altra banda, em va agradar molt com van relacionar la presentació amb continguts que van estudiar el curs anterior a l'assginatura d'expressió musical. Pense que aquesta és una forma de cridar la nostra atenció, ja que s'està partint d'un coneixement proper a nosaltres i que ja tenim interioritzat. També em va sorprendre l'ús de la ràdio a l'Educació Infantil, ja que és una pràctica educativa que no sabia que es feia amb l'alumnat d'aquesta etapa educativa.

L'ús educatiu del so em pareix una pràctica molt interessant i, a més, està molt present a les aules encara que moltes vegades va acompanyat per la imatge, sobretot en les d'Infantil. No obstant això, crec que a l'aula d'Infantil pot ser un poc complicat treballar algú contingut només midjançant el medi auditiu, ja que l'alumnat pot presentar problemes a l'hora de mantindre l'atenció i no evadir-se o també dificultats per a comprendre d'on ve eixe soroll. Axí que considere que és un recurs que hauríem d'anar introduint poc a poc, primerament amb gravacions molt curtes i cada vegada allargar-les un poc més. De la mateixa manera, seria convenient que no abuséssem dels vídeos, sinó que hem de combinar el suport auditiu i visual amb un només auditiu.

                                             Imagen relacionada

Treball en grup (Dimarts, 20 de novembre de 2018)

La sessió d'avui estava destinada a fer una segona part de l'explicació sobre com emprar la pissarra digital, però com ja va quedar tot clar a la classe anterior Óscar ens va deixar aquestes dues hores per a treballar en grups o bé l'adaptació de la WebQuest a la pissarra digital o bé el vídeo que hem de fer.

Al meu grup vam decidir provar les conexions a la pissarra digital i així vaig aprofitar per a aprendre com connectar-la, ja que vaig faltar a la sessió anterior quan es va explicar i no sabia com fer-ho. Les meues companyes de grup m'ho van explicar molt bé i la veritat és que és un procés molt senzill. A més, hem quedat molt contentes perquè hem pogut establir les conexions al primer intent.

Després hem dedicat la resta de la sessió a terminar de concretar una activitat que hem adaptat per a la presentació de la WebQuest a la pissarra digital i a afegir els enllaços corresponents a la pàgina web. I no hem pogut fer res del vídeo perquè havíem que gravar i allí dins no podiem.

Imagen relacionada

En conclusió, ha sigut una classe prou productiva i que hem aprofitat per a aclarir alguns punts de les pràctiques.




Presentació Tema 9: La competència digital de l'alumnat en Educació Infantil + Presentació Pissarra digital (Dijous, 15 de novembre de 2018)

Avui no he anat a classe perquè aquest matí estava indisposta, em trovaba malament i una mica marejada.

Segons m'han explicat les meues companyes s'ha presentat el tema 9 de l'assignatura, La competència digital de l'alumnat en Educació Infantil, i aquestes també m'han comentar que és prou important. Pense que ha de tractar sobre com desenvolupar aquesta competència, per què és necessari treballar-la o què avantatges té per a l'alumnat. No obstant aixó, m'informaré de forma fiable sobre el tema i, a més, aprofitaré per a fer un resum i enviar-ho a Óscar per a recuperar la nota d'aquest dia.

També m'han esmentat que el professor ha explicat com fer ús de la pissarra digital. Com les meues companyes han pres nota, em fixaré en aixó. A més, espere que abans de l'exposició de la WebQuest en la pissarra digital puguem provar a connectar la pissarra amb l'ordinador i a encendre-la.

Presentació Tema 8: La imatge fixa a l'ensenyança: la utilització educativa dels pòsters, fotonovel·les i murals multimèdia (Dimarts, 13 de novembre de 2018)

Avui ha tingut lloc l'exposició del tema de teoria del meu grup. Nosaltres ens hem ocupat del tema 8 de l'assignatura, La imatge fixa a l'ensenyança: la utilització educativa dels pòsters, fotonovel·les i murals multimèdia.

En primer lloc, m'agradaria esmentar que és un tema parcialment conegut, perquè hem fet una pràctica sobre el mural digital i, a més, considere que és de fàcil comprensió, de manera que no hi ha hagut cap problema ni confusió al llarg de l'exposició.

Quant a la meua experiència "donant una classe", ja que la nostra tarea era explicar el tema a la resta del grup, no ha estat mal però sí que ha sigut un poc estrany, ja que, de vegades, encara que els que estem explicant vulguem fer la classe un poc més dinàmica, la resta, incloent-me a mi mateixa, ens costa un poc decidir-nos a donar una resposta bé perquè no estem segurs o perquè ens dóna un poc de vergonya.

A més, he de dir que estava prou nerviosa abans de començar. No obstant això, poc a poc he anat relaxant-me un poc i controlant els meus nervis. Al final de la presentació, el meu grup i jo hem quedat bastant satisfetes, ja que el professor ens ha dit que l'exposició ha estat prou bé, encara que hi haja hagut alguns petits errors. Estem molt contentes amb el nostre treball i tindrem en compte els errors, els quals han de servir-nos per a millorar en altres ocasions. 


Presentació Tema 7: La informàtica i els multimèdia: la seua utilització en Educació Infantil (Dijous, 8 de novembre de 2018)

El passat vuit de novembre va tenir lloc l'exposició del tema 7 de teoria, La informàtica i els multimèdia: la seua utilització en Educació Infantil. Cal descatar que les companyes van fer una molt bona presentació, la qual va ser molt completa i amena.

Els multimèdia són un dels aspectes dels quals ja hem parlat bastant al llarg del transcurs de l'assignatura, sobretot a les pràctiques, on hem utilitzats textos, imatges o vídeos com a eina d'ensenyament-aprenentatge. A més, com van dir les companyes, actualment els multimèdia són un aspecte bàsic de la vida quotidiana dels nens i nenes, de manera que la presència d'aquests a l'aula és de gran rellevància pels alumnes i per al seu futur.

Cal destacar que em va agradar molt que a la presentació s'incloguessen tres claus d'orientació per a integrar l'ordinador a l'aula. Entre aquestes claus trobem les organitzatives, com per exemple com s'han d'organitzar els grups de treball o com ha d'estar col·locat l'ordinador; les metodològiques, atenent al paper que desenvolupa l'alumnat i el docent; i les formatives, en relació amb la formació i preparació dels docents.

Per últim, també s'ha d'esmentar que em van agradar molt els casos pràctics que van plantejar, en els quals es realitzaven activitats tan conegudes com fer parelles o fer trencaclosques però mitjançant un suport digital, com pot ser l'ordinador o la pissara digital interactiva.

Ús dels multimèdia a l'aula

Pràctica 5: El vídeo com a recurs educatiu (Dimarts, 6 de novembre de 2018)

Avui hem dedicat la sessió a presentar la cinquena pràctica de l'assignatura, la qual tracta sobre la utilització del vídeo com a recurs educatiu. 

En primer lloc, el professor ens va explicar una sèrie de conceptes fonamentals del vídeo, com la relació d'aspecte, la resolució o els tipus de conexions. Aquestos són aspectes bàsics que s'han de tenir en compte a l'hora d'elaborar un vídeo.

D'altra banda, cal destacar que avui en dia estem constantment en contacte amb els vídeos, els veiem en qualsevol moment i lloc i per a qualsevol cosa. Els nens i nenes també fan un ús actiu dels vídeos al seu dia a dia. Per això, què millor que emprar-los com un recurs proper i familiar pels més petits.

Els vídeos els podem usar, per exemple, per a presentar a l'alumnat diferents coneixements als que no poden accedir de manera directa i fàcil en el aula o en el seu entorn. Per exemple, ens poden servir per a conéixer de manera activa i entretinguda una determinada cultura. Encara que, a l'àmbit educatiu, l'objectiu principal del vídeo sempre serà fer arribar un coneixement, no hem d'oblidar que el fet que el vídeo siga entretingut, amé i motivador és un aspecte molt rellevant per atraure l'atenció, sobretot amb els xiquets i xiquetes d'Educació Infantil.



Resultado de imagen de uso del video como recurso educativo
El vídeo educatiu com recurs didàctic

Presentació Tema 2: La competència digital del professorat. Model TPACK. (Dimarts, 30 d’octubre de 2018)

El dimarts trenta va tenir lloc la presentació del tema 2 de l'assignatura, La competència digital del professorat. Model TPACK, per part del grup 2. 

Aquesta unitat es centra en el paper que el docent ha de desenvolupar a l’hora d’emprar les tecnologies a l’àmbit educatiu. En relació amb aquest aspecte, és fonamental que el docent tinga una adequada formació i certa fluïdesa amb el domini de les TIC, és a dir, el docent ha de ser competent tecnològicament per a poder educar als seus alumnes en termes tecnològics.

No obstant això, entre els problemes que es troben a l'hora d'emprar les TIC a l'àmbit educatiu, està l'escàs coneixement dels docents sobre les noves tecnologies. Per això, es va platejar el model TPACK, amb el qual es pretenen interrelacionar el coneixement tecnològic, el coneixement pedagògic i el coneixement dels continguts. D'aquesta manera, fent ús del model TPACK, el docent podrà emprar les tecnologies amb sentit, ja que les utilitzarà per a presentar contiguts curriculars i, al mateix temps, tindrà en compte el fonaments i orientaciones de les teories pedagògiques.

Des de el meu punt de vista, considere que la implantació d'aquest model es molt necessari, ja que avui en dia continua existint una gran desconexió a l'àmbit pràctic de l'educació. Això es contradiu amb les pedagogies constructivistes, com el aprenentagte significatiu, el qual ressalta la importància de que els coneixements previs dels alumnes es relacionen amb els nous que se'ls presentan, ja que sol així l'aprenentatge serà efectiu, real i durador en el temps.



Imagen relacionada
Model TPACK

Presentació Tema 5: La família i les TIC (Dijous, 25 d'octubre de 2018)

El dijous vint-i-cinc d'octubre va tenir lloc l'exposició del tema 5 de l'assignatura, La família i les TIC

Les companyes ens van comentar que les TIC, entre altres coses, persegueixen crear nous espais de comunicació entre l'escola i les famílies. És a dir, els docents podem emprar-les com una vía de comunicació ràpida i fàcil per a compartir informació amb els familiars dels nostres alumnes. La informació que principalment es proporciona està relacionada amb activitats o salides que s'han fet o que es van a fer, o dades acadèmics. 

Encara que cada vegada més gent compta amb una certa competència digital, continua havent-hi molta gente que no sap emprar les tecnologies de forma autònoma i amb fluïdesa. Per això, l'ús de les TIC com un medi de comunicació amb les famílies pot causar frustració tant a l'àmbit familiar, al no saber utilitzar correctamente aquestes, com als docents, al veure que les seues propostes i formes de treball es veuen alterades.

En la meua opinió, crec que els docents hem de tenir en compte tots els possibles contratemps a l'hora d'implimentar un sistema de comunicación amb les famílies basat en les TIC, ja que hi ha gent que no podrà accedir a la informació per aquest medi. No obstant això, també considere que hem d'apostar per implimentar l'ús de les TIC poc a poc i combinar-lo amb el sistema tradicional de comunicació, ja que d'aquesta manera es dóna a les famílies l'oportunitat d'adaptar-se a la nova situació.


Comunicació escola-família midjançant les TIC

Presentació Tema 4: Internet aplicat a l'educació (Dimarts, 23 d'octubre de 2018)

El passat dimarts vint-i-tres va tenir lloc l'exposició del quart tema de teoria, Internet aplicat a l'educació. Cal destacar que la comprensió del temari va ser prou senzilla i que les companyes el van explicar molt bé.

Com tot sabem, internet ens ofereix una gran quantitat de recursos que podem utilitzar, entre altres, a l'àmbit educatiu. La tecnologia ens permet millorar la qualitat del procés d'ensenyança-aprenentatge, i, a més, com ja hem vist a altres presentacions, és una eina que facilita la inclusió de tot l'alumnat, independentment de les seus característiques.

El grup 4 ens va presentar una sèrie de recursos digitals dels quals podem fer ús a l'aula, com són: la webquest, el blog, la wiki i la cacera dels tresors. Al meu cas, ja coneixia tres d'aquestes aplicaciones, la webquest, el blog i la wiki. No obstant això, en la presentació vaig poder aprendre algunes coses noves, com per exemple que hi ha diferents tipus de webquest en funció de l'extensió (curt termini, llarg termini i miniquest) o que la wiki no té per què ser necessàriament un lloc web, sinò que també es pot tenir instal·lada a l'ordinador.

D'altra banda, m'agradaria esmentar que l'únic recurs que no coneixia era la cacera dels tresors, la qual té com finalitat el desenvolupament d'una unitat didàctica. En realitat, crec que amb aquesta eina podem fer un ús molt paregut al que li donem a la webquest, ja que, en definitiva, s'ha de fer una espècie d'investigació utilitzant recursos web i després respondre unes preguntes.

En poques paraules, considere que les tecnologies ens proporcionen als docents una gran quantitat de recursos per a abordar el desenvolupament dels continguts, pel que hem de ser conscients d'això i emprar-les correctament. A més, no hem d'oblidar que tenim com deure afavorir el desenvolupament de la competència digital dels nostres alumnes.

Les tecnologies a l'aula

Pràctica 4: Webquest (Dijous, 18 d'octubre de 2018)

La sessió del divuit d'octubre la vam dedicar a presentar a classe la práctica 4, la qual consisteix en la creació d'una webquest.

Una webquest és una activitat guiada de recerca d'informació, on els docents seran qui proporcionen les fonts d'informació als alumnes. Aquestos han de seguir les instruccions marcades i consultar la informació recomanada per, així, poder desenvolupar i resoldre una sèrie d'activitats, les quals també estan marcades pels docents.

En un primer moment, em va ser dificil comprendre en què consistia realmente la webquest i què recursos haviem de posar allà, era tot una mica abstracte. No obstant això, els exemples d'altres anys m'han sigut de gran ajuda per a concretar més o menys l'ectructura que hem de seguir.

D'altra banda, considere que treballar amb la webquest a Educació Infantil pot ser un poc complicat, ja que a aquesta etapa els nens i nenes encara no sàpiguen llegir. Aixina que, per a que podan accedir a la informació, hem de fer ús d'altres vies que no siguen la lectora. Per exemple, quant al medi visual es poden utilitzar imatges, gràfics o vídeos; al medi auditiu, també es poden utilitzar vídeos i, altra alternativa, és presentar les activitats tant de forma escrita com oral, adherint a la webquest àudios amb indicacions al costat de l'explicació escrita de cada activitat. I, per últim, el que serà molt important és l'explicació oral que els docents han de donar als alumnes, tant per a guiar-los com per a resoldre les seues dubtes.

La webquest també permet emprar una metodologia innovativa basada en el constructivisme, on siguen els alumnes qui construïsquen els seus coneixements seguint les orientacions aportades pels docents.

Per últim, m'agradaria destacar que no crec que la creació de la webquest ens coste molt, ja que Google Sites, eina que permet la creació de webs, és molt semblant a Blogger i amb aquest ja estem familiaritzats.



Presentació Tema 3: Les TIC i la inclusió educativa (Dimarts, 16 d'octubre de 2018)

El passat dimarts va tenir lloc l'exposició del tema 6 de teoria, Les TIC i la inclusió educativa. En primer lloc, m'agradaria destacar que les companyes van fer una molt bona presentació, ja que ho van explicar tot de manera molt clara i amb una gran varietat d'exemples.

D'altra banda, el tema tractat em va sorprende molt, ja que, encara que aquest quadrimestre tenim dues assignatures a les que es tracta la inclusió, en ninguna d'ambdues ens han parlat, almenys de moment, del papel que les TIC tenen a aquest àmbit.

Sobre la inclusió i l'atenció d'alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu ja tenim una sèrie de coneixement, el que ha fet molt més senzill la comprensió d'aquesta presentació. No obstant això, amb aquesta exposició hem pogut aprendre quals són les advantatges de les TIC a l'àmbit de l'Educació Especial i, a més, conèixer tot un gran bagatge de recursos digitals, tant a nivell de hardware com de software, que permeten i faciliten l'accès a l'aprenentage dels xiquets i xiquetes amb necessitats específiques de suport educatiu.

Per últim, considere que una bona formació i conscienciació del professorat és essencial a aquest àmbit, ja que escollint i oferint els recursos i medis adecuats tots els alumnes podran comptar amb les mateixes possibilitats i oportunitats.


Escola digital per a tots

Presentació Tema 6: L'organització de les TIC al centre (Dijous, 11 d'octubre de 2018)

Avui han començat les presentacions dels temes de teoria. El primer grup en exposar ha sigut el grup 6, que ha explicat L'organització de les TIC al centre (pla TIC)

En primer lloc, cal destacar que ens han parlat el marc normatiu que existeix en educació respecte a les TIC i s'han centrat, principalment, en l'Educació Infantil. Tots sabem que el Reial Decret 1630/06 és el que estableix els ensenyaments mínims a l'Educació Infantil. Les companyes ens han informat sobre com aborda aquest document l'assumpte de les TIC i, el que es persegueix és que l'alumnat aprenga a utilitzar les noves tecnologies i, també, sàpiga donar-los un ús adecuat. 

A Infantil resulta fonamental que els nens i nenes s'inicien en el coneixement i emprament de les noves tecnologies i, a més, s'adonen que aquestes estan presents en la resta d'àmbits de la seua vida. Això és el que es pretén, per exemple, amb la realització d'activitats a l'aula, com poden ser la confecció d'un mural digital o d'una fotonovel·la. Aquests dos elements, els quals estan presents al meu tema de teoria, poden resultar molt útils per a que els alumnes participen de forma activa en la creació de continguts digitals.

D'altra banda, m'agradaria esmentar que considere molt important el tema que s'ha exposat avui a classe, ja que, al menys jo, no coneixia molt bé el pla TIC. Gràcies a l'explicació m'he assabentat que aquest pla és un instrument fonamental que ha d'estar present en tots els centres i sobre el qual s'organitze tot el tema de les TIC a les centres escolars.

A més, a banda que el tema m'ha resultat molt interessant, l'exposició ha sigut prou amena i correcta.

Integració de les TIC a l'àmbit educatiu

Pràctica 3: Murals Digitals (Dijous, 4 d'octubre de 2018)

La sessió la vam dedicar, principalment, a la presentació de la tercera pràctica de l'assignatura, la qual tracta sobre els murals digitals. És un treball que es realitza en grup i, com ja va succeir amb la pràctica anterior, aquesta també està molt relacionada amb el tema de teoria que el meu grup ha d'explicar, la imatge fixa a l'ensenyança.

En primer lloc, el professor ens va explicar una sèrie d'aspectes bàsics sobre els murals multimèdia, per exemple com s'han d'elaborar, qui els crea, què parts tenen, per a què s'utilitzen o qui fa ús d'ells. A banda, ens va oferir unes quantes aplicaciones per al disseny dels murals, com Lino, Padlet o Glogster.

La veritat és que la pràctica m'agrada perquè ja estem familiaritzades amb aquest tema i, a més, em sembla un recurs de gran utilitat a l'aula, tant pels alumnes d'Infantil, com per a Primària o Batxillerat.

Per últim, cal destacar que cap al final de la classe, el docent va començar a corregir amb els diferents grups la segona pràctica, la qual s'entragava aquest dia. Però no va donar temps per a tots i nosaltres vam ser unes d'aquestes, aixina que el pròxim dia la corregirem.


Orientacions tema de teoria (Dimarts, 2 d'octubre de 2018)

A la sessió d'hui, hem dedicat gran part de la classe a veure una sèrie d'orientacions referents a les referències i a la presentació del tema de teoria. Tot això l'ha explicat el professor encara que tenim un document a la pàgina de l'assignaura on es troba tot redactat.

Aquestes orientacions em pareixen molt necessàries, ja que, en moltes casos, ens demanen fer una presentació i, potser, el docent vol que siga d'una determinada manera però no explica bé com. I amb les referències el mateix, en la majoria dels casos ens demanen citar bé totes les fonts d'informació, però no ens informen com l'hem de fer. En aquests casos, pense que és molt important que el docent trobe un poc de temps per a explicar-lo amb claretat i posar alguns exemples.

L'altra part de la sessió vam utilitzar-la per a seguir treballant per grups en el tema de teoria o en la segona pràctica. En el cas del meu grup, ens vam centrar en terminar la pràctica, ja que només ens quedaven uns quants aspectes.

Treball a l'aula (Dijous, 27 de setembre de 2018)

El passat dijous vint-i-set de setembre vam dedicar tota la classe a treballar amb els nostres grups. En un principi, el professor va proposar que treballarem el tema de teoria, ja que els tenim que elaborar nosaltres mateixos i explicar-los a l'aula. El fet de tindre unes quantes sessions per a tractar-los podia ser de gran ajuda, perquè, així, podíem consultar dubtes directament amb el docent.

No obstant això, al final, cada grup va ser qui va decidir si posar-se amb el tema de teoria o avançar en la pràctica dos. Al meu grup ens vam decantar per dedicar mitja classe a treballar la teoria i posar idees i reflexions en comú i, l'altra mitja a terminar de concretar els exercicis de la segona pràctica.

Aquest matí, cercant a internet informació en relació amb les TIC, em vaig trobar amb una notícia titulada "Colegio Alameda de Osasuna, un proyecto educativo basado en la filosofía STEM" (https://www.interempresas.net/Tecnologia-aulas/Articulos/222154-Colegio-Alameda-de-Osuna-un-proyecto-educativo-basado-en-la-filosofia-STEM.html). Aquest títol va cridar la meua atenció i vaig cercar què era això de "STEM". Resulta que és un tipus de metodologia que defensa un aprenentatge integrat de totes les disciplines científiques i de forma activa, manipualtiva i constructivista. Com em va semblar molt interesant, vaig continuar llegint.

Aquest colegi està treballant en la integració de la tecnologia en el procés d'aprenentatge, des de els dos anys fins a segon de batxillerat. Vull descatar dos idees que me han paregut molt interessants. En primer lloc, aquest colegi aposta per ensenyar als alumnes a utilitzar de forma correcta i efectiva els dispositius i eines digitals, com per exemple com escriure un correu electrònic, com fer una presentació o com prevenir perills a les xarxes socials. Això em sembla molt important, ja que s'estan ensenyant aspectes bàsics sobre la vida cotidiana i el dia a dia. A més, és fonamental que els nens i nenes aprenguen aquestes coses bàsiques (escriure un correu, fer una presentació), ja que després els demanaran que el facen. I, per un altre costat, m'ha sorprés molt que utilitzen la robòtica per a introduir a l'alumnat d'infantil al món de les TIC i que aquesta servisca per a desenvolupar el seu pensament metmàtic, la fonètica inglesa o la psicomotricitat. En definitiva, ems embla un molt bo exemple de metodologia STEM.

Pràctica 2: Fotografia digital a la web 2.0


A aquesta entrada volem presentar la pràctica 2, la qual tracta sobre la fotografia digital a la web 2.0. El seu desenvolupament va consistir en la realització de sis activitats en grup, a las quals hem fet ús de diferents eines digitals, i, a més, una part opcional i individual. Cal destacar que totes les activitats estan plantejades per a xiquets i xiquetes d’Educació Infantil.

1. A la primera activitat, hem fet una fotografia i la hem editat amb Aviary y PicsArt. Nostra intenció és transmetre als nens i nenes hàbits saludables, com triar fruita per a berenar i deixar de banda la brioixeria.




2. A la segona actividad, hem realitzat una carta pels nostres companys amb CANVA. Aquesta es tracta d’un recordatori dirigit a la resta de mestres d’Infantil i amb la qual nosaltres, mestres de 5 anys, pretenem recordar-los l’obra de teatre que realitzaran els nostres alumnes i invitar-los a assistir amb els seus discents.




3. Al següent exercici, havíem d’escriure una paraula i, amb Spell with flickr, donar a cada lletra un disseny diferent. Nosaltres hem decidit que, a la nostra aula, els noms dels alumnes en els penjadors estarien escrits d’aquesta manera. A més, cada alumne podrà elegir què color vull que predomine al seu penjador.




4. A la quarta activitat, hem dissenyat un mosaic de lletres, amb Nube de palabras,  i l’hem posat un marc amb ImageChef. Al mosaic, hem representat la paraula “COLORS”, de manera que cada lletra de la paraula és d’un color diferent (roig, taronja, groc, verd, blau i morat) i està formada pel nom de coses i objectes que o bé són característics de cada color (taronja, cel o plàtan tenen colors característics) o bé poden ser de qualsevol color dels mencionats anteriorment (taula, globus o estoig poden ser de diversos colors). Aquest mosaic l’hem plantejat com una activitat a la que els nens i les nenes d’Infantil han de identificar de qui color es tracta en cada lletra, per això treballaran en grups de quatre, i entregarem a cada grup una lletra sin colorar. Ells i elles han d’identificar el color del que es tracta en funció de les paraules que formen la lletra i, després, pintar-la d’aquest color.

Mosaic de lletres amb el marc de fotos

Com es lliuraran els mosaics de lletres als alumnes

Com haurien de quedar els mosaics al finalitzar l'actividad

5. El cinquè exercici consisteix en crear un conte amb Storybird. Nostre conte es titula “El somni de Lila” i tracta sobre una xiqueta que somiava amb ser astronauta, però els seus pares es van oposar. Amb aquesta història nosaltres volem que els nostres alumnes s’adonen que el fet de ser una dona no és un impediment per desenvolupar qualsevol tarea, ja que tants dones com homes tenen els mateixos drets i possibilitats. A més de romper amb els estereotips, Lila és un exemple de persona que lluita pels seus somnis i mai es rendeix.

6. Finalment,hem fet una activitat de disseny propi per a un aula d’Infantil. Cal mencionar que a aquesta hem fet ús d’algunes de les eines digitals ja utilitzades als exercicis anteriors.
La activitat es titula “M’en vaig a la platja” i està dirigida als alumnes de 5 anys. En relació a una eixida que realitzarem a la platja de Santa Pola, farem a l’aula dos activitats, a les quals usarem les TIC.
En relació amb el currículum d’Educació Infantil, els objectius que es pretenen desenvolupar per mitjà d'estes activitats són els següents:
  • Gaudir d'experiències i dels beneficis que el medi natural aporta.
  • Respectar i apreciar la naturalesa i els seus recursos.
  • Donar a conèixer l'ús de les TIC per a l'elaboració de materials didàctics.

La primera activitat consisteix en elaborar un pòster informatiu que es publicarà en el blog de la classe, al qual solen entrar els pares i mares per a fer un seguiment de la jornada. El que es pretén és donar a conèixer a les famílies que es reañitzarà una eixida a la platja de Santa Pola.

L'activitat es farà fent ús de la pissarra digital interactiva (PDI) . Els xiquets s'assentaran entorn d'ella i aniran decidint, per grups de quatre, quines imatges s'adjuntaran, què s'escriurà, quins colors predominaran o quins elements contindrà el pòster. El docent s'encarregarà d'indicar quin grup intervé i de guiar la realització del cartell. Este pòster serà elaborat per mitjà de l'aplicació CANVA (https://www.canva.com/es_mx/crear/tarjetas-presentacion/).
Una vegada realitzada l’eixida a la platja, a l’aula s'elaborarà la segona activitat, dividida en dos parts: realitzar una edició de fotos i donar-li nom al treball.
La primera part consistirà en treballar l’edició de les fotos realitzades en la platja, perquè, d'una banda, aprenguen a com editar una foto realitzada per ells mateixos, i, d'altra banda, interioritzen què fan bé i què no fan bé en una platja. Per a produir este treball, s’usarà l'aplicació AVIARY (https://www.aviary.com/).
El docent anirà mostrant una per una les fotos realitzades, i els xiquets, asseguts per grups de quatre i per torns de veu, aniran dient què està bé i què no està bé i, per últim, aniran ajudant al mestre a editar les fotos a mode que, quan estes es publiquen en el blog, es mostra clarament el seu significat. És a dir, la foto ha d'estar editada de manera que només al veure-la, es puga saber si eixa acció fotografiada s'ha de fer o no s'ha de fer.
Per a finalitzar aquesta part de l'actividad, els xiquets, per grups de quatre, aniran eixint a la pissarra interactiva a triar les lletres del títol del treball de l'edició, el qual serà “Es fa o no es fa” i es dissenyarà amb l'aplicació que trobem en Internet anomenada Spell with flickr (http://metaatem.net/words/). Ací, la forma del títol serà prou original, ja que cada lletra pot coincidir o no en el color i poden tindre entre elles diverses formes.

Part optativa:
Per a realitzar aquesta activitat he seleccionat una imatge que he capturat amb el mòbil. Aquesta imatge es troba en format JPG i ara la he convertida a dos formats diferents. La conversió la he fet online amb Online-Convet.com (https://imagen.online-convert.com/es). Els dos formats als que la he convertida han sigut BMP y GIF.
La imatge triada és aquesta:


La diferència més evident entre els tres formats és l’extensió que té l’arxiu:
  • JPG à .jpg
  • BMP à .bmp
  • GIF à .gif

En relació amb les propietats, podem destacar el següent:

1. Grossària
  • L'arxiu JPG té una grossària de 248 KB.
  • L'arxiu BMP té una grossària de 5,49 MB.
  • L'arxiu GIF té una grossària de 1,27 MB.

Això ens indica que el arxiu PNG és el més petit, ja que un MB (MegaByte) equival a 1024 KB (KiloByte).

2. Dimensió
  • L'arxiu JPG té una dimensió de 1600 x 1200 píxels.
  • L'arxiu BMP té una dimensió de 1600 x 1200 píxels.
  • L'arxiu GIF té una dimensió de 1600 x 1200 píxels.

És a dir, els tres tenen la mateixa dimensió, 1600 píxels de ample i 1200 píxel de alt.

3. Profunditat en bits
  • L'arxiu JPG té una profunditat en bits de 24.
  • L'arxiu BMP té una profunditat en bits de 24.
  • L'arxiu GIF té una profunditat en bits de 8.
Això ens indica que el arxiu GIF necessita una menor quantitat de bits d’informació per a representar el color d’un píxel.

4. Resolució horitzontal
  • L'arxiu JPG té una resolució horitzontal de 96 ppp.
  • A l'arxiu BMP no indica la resolució horitzontal.
  • A l'arxiu GIF no indica la resolució horitzontal.

5. Resolució vertical
  • L'arxiu JPG té una resolució vertical de 96 ppp.
  • A l'arxiu BMP no indica la resolució vertical.
  • A l'arxiu GIF no indica la resolució vertical.

Per últim, m’agradaria destacar que a l’hora d’ampliar la imatge, tant a l’arxiu JPG com al BMP sí deixa, però amb l’arxiu GIF es impossible fer aquesta acció. A més, quan s’amplia la imatge la resolució és pràcticament la mateixa al format JPG i BMP, és a dir, no es ve una més borrosa que l’altra.

Pràctica 2: Fotografia Digital a la Web (Dimarts, 25 de setembre de 2018)

El dimarts vint-i-cinc de setembre vam dedicar tota la sessió a l'explicació de la pràctica dos de l'assignatura. Aquesta és la primera que realitzarem en grups de treball, ja que la primera és aquest blog i és totalment individual.

La segona pràctica consisteix en treballar amb la fotografia digital. Quan el professor ens la va presentar, em vaig quedar un poc sorpresa ja que el tema de teoria del meu grup tracta sobre la imatge fixa a l'ensenyaça i està molt relacionat amb aquesta pràctica.

Tot seguit, el docent ens va explicar uns quants conceptes bàsics al voltant dels tipus d'imatges que hi ha, com estàn formades, què característiques tenen o què aplicacions podem utilitzar per a editar-les. Un aspecte que'm va cridar molt l'atenció, i que tant el professor com al manual es destaca, és el fet d'utilitzar les imatges a l'aula no sols com un recurs, sinò que'ls docents i els alumnes també siguen capaços de produir els seus  propis continguts visuals. 

Crec que la fotografia és una molt bona opció per a que nostres alumnes desenvolupen la seua competència digital. A Infantil, per exemple, els nens no podràn fer feines molt laborioses, com editar una imatge o treballar amb programes informàtics, però poden començar a aprendre com  s'utilitza una càmera de fotos i fer fotografies ells mateixos. A més, els docents podem editar aquestes fotos a classe davant dels alumnes, resaltar determinats detalls, comentar-les entre tots o imprimir-les per a decorar. Tot això pot contribuir a que els nens s'adonen que les fotografies que ells han fet tenen una finalitat i una utilitat.


Què és UN PETIT MÓN DIGITAL?

Benvinguts i benvingudes a aquest PETIT MÓN DIGITAL!

Benvinguts i benvingudes a aquest petit món digital!  Jo sóc Laura Ruiz Amat i hem faré càrrec d'aquest bloc, el qual està relacionat...

A aquest bloc parle de...